Ochrona przed szkodnikami to obowiązkowe działania każdego właściciela firmy lub zakładu przetwórczego, w którym powstaje żywność. Liczne kontrole, które powodują nakładanie wysokich kar a dosłownie zamknięcie zakładu sprawiają, że przedsiębiorcy często decydują się na trudny monitoring pest control. Polega on na tym, że szkodniki, które pojawiły się na terenie zakładu najpierw są zwalczane przy użyciu bezpiecznych dla żywności środków a potem stale monitoruje się, czy nie zagnieździły się na nowo.
Czasem szkodniki w firmie nie oznaczają, że jest w niej brudno i nie przestrzega się zasad higieny. Może zdarzyć się tak, że przez niedomknięte drzwi magazynu przedostają się do niego szczury lub myszy lub mniejsze szkodniki – robaki. Zarówno jedne, jak i drugie można dość szybko zneutralizować, ale dużo lepiej nie działać we własnym zakresie. Pest control powinien być zlecony przedsiębiorstwu, które dysponuje odpowiednimi narzędziami oraz środkami chemicznymi, które można używać tam, gdzie produkowana jest żywność. Technologia umożliwia dziś nie tylko i wyłącznie szybko pozbyć się szkodników, niemniej jednak również daje możliwość monitorowanie zagrożeń na bieżąco i podejmowanie działań zaradczych zanim jeszcze problem się rozwinie. Najczęściej w zakładzie wydzieleni są pracownicy, którzy odpowiadają za to, by zachowane były zasady bezpieczeństwa. W magazynach chodzi chociażby o to, by sprawdzać, czy sypka żywność nie wysypała się z opakowań, czy opakowania nie zostały przedziurawione przez myszy.
Sprawdź: ochrona przed szkodnikami piekary śląskie.
Leave a comment
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.