Zbliża się Tłusty Czwartek

Pączki nie są wypiekiem, który prawie każdy potrafi zrobić. W tym przypadku trzeba nie tylko dysponować dobrym przepisem, niemniej jednak i umiejętnościami.

Cisto na pączki jest ciastem drożdżowym. Powstaje ono zatem w oparciu o drożdżowy zaczyn, którego przygotowanie ie w każdej sytuacji jest banalnie zwykłe. Okazuje się ponieważ ze, aby upiec pączki na tłusty czwartek, należy rozrobić drożdże w mleku o stosownej temperaturze. Ta nie ma możliwość być zbyt wysoka, bo drożdże się zaparzą i i nie wyrosną. Mleko nie może także być za zimne, bo przez to drożdże też nie wyrosną. A określenie właściwej temperatury w przypadku mleka do drożdży nie jest zwykłe i zwykle wynika ono z kwalifikacji i doświadczenia.
Osoby, które pieką dużo i długo zwykle nie mają z tym najmniejszego dylematu. One w większości przypadków także na oko, czyli orientacyjnie odmierzają ilości poszczególnych składników na drożdżowe ciasto. Nie posiada dla nich znaczenia czy pieką pączki na tłusty czwartek, czy przygotowują ciasto na drożdżową strucle. W przypadku takiego rodzaju ciasta bardzo ważne jest również jego umiejętne wyrabianie. Od niego zależy to czy pączki w ogóle się udadzą. Wyrabianie cista drożdżowego nie jest łatwe. Wymaga siły i cierpliwości. Niekiedy wyrabiać je należy bardzo długo, zanim przybierze właściwa konsystencje. W późniejszym czasie takie cisto musi wyrosnąć. Nie jest to łatweproste. Dlatego wiele osób, dosłownie te, które umieją piec, częstokroć kupują pączki gotowe. Gdy pączek posiada swoje święto i oni wolą posiadać chwile dla siebie. Kiedy kupią pączki w sklepie posiadają czas dla siebie, a nie muszą stać przy kuchni i smażyć pączki.
Sprawdź: Tłusty czwartek.

1 Comment on Zbliża się Tłusty Czwartek

  1. Gratuluję ciekawego tekstu. Informacje, jakie tu znalazłem są wartościowe.

Leave a comment