Na czym polega zamrażanie szokowe

Komory szokowego mrożenia służą do szybkiego mrożenia produktów do bardzo niskiej temperatury. Mogą w 90 minut zmienić temperaturę półproduktów lub gotowego dania z temperatury, w której były one organizowane do temperatury -20 stopni. Tak krótki proces chłodzenia albo mrożenia usprawnia produkcję żywności i powoduje, że można jej utworzyć znacznie więcej w krótszym czasie.

Proces, którym jest mrożenie szokowe umożliwia na dłużej zachować świeżość produktów takich jak warzywa i owoce. We wszystkich zakładach przetwórczych, w którym przerabia się owoce i warzywa, znajdują się komory szokowego mrożenia. Dzięki zastosowaniu tej nowoczesnej, choć znanej od lat technologii, można sprzedawać mrożone sezonowe warzywa przez cały rok. Co istotne w procesie szybkiego mrożenia nie tracą one swoich właściwości odżywczych. Dzięki temu można cieszyć się smakiem mrożonych truskawek, malin, czy dyni przez cały rok. Wiadomo, że w postaci świeżej zwłaszcza owoce bardzo szybko się psują – zaczynają gnić i nie nadają się do spożycia. Dzięki mrożeniu ich smak dostępny jest dla chętnych zawsze wówczas, gdy mają na to ochotę. Mrożenie i schładzanie szokowe pozwalają zachować smak i wartości odżywcze dań, które całkiem inaczej świeże dostępne byłyby tylko na chwilę. Któż z nas nie cieszy się smakiem mrożonych pyz albo pierogów, które można przygotować w intuicyjny sposób w kilkanaście minut? A mrożone zupy, gotowe do zjedzenia w 1 godzinę? Dania mrożone ułatwiają życie nie tylko zapracowanym, niemniej jednak także tym, którzy słabo gotują a preferują smacznie zjeść.

Zobacz również: komory szokowego mrożenia.

Leave a comment