Gastronomia, w szczególności ta fachowa, odznacza się tym, że inwestuje w rozwiązania użytkowane na co dzień, a im coś jest bardziej wykorzystywane, tym jest też lepszej jakości. Sprzęty i maszyny gastronomiczne ułatwiają pracę i w znacznym stopniu ją przyspieszają, ale są też drogie. Otwarcie nowej restauracji wiąże się z ogromnymi nakładami i w pewnych przypadkach są to nakłady, których nowa firma nie jest w stanie pokryć z swojego budżetu i na które koniecznie powinno się wziąć kredyt.
Z tego również względu jeszcze dokładniej powinno się wycenić te sprzęty, które pragniemy zakupić. Jedne maszyny i urządzenia będą eksploatowane bardzo intensywnie, inne rzadziej i przemyślenie tej różnorodności powinno dać nam do myślenia w momencie wyboru poszczególnych rozwiązań. O ile określony sprzęt gastronomiczny, np patelnie gastronomiczne będziemy użytkowane stale, w zasadzie nawet przez sporo godzin dziennie, to ten sprzęt powinien być dobrej jakości. Natomiast takie urządzenia jak gofrownica lub jajowar, które będą użytkowane rzadziej i mniej intensywnie, mogą być tańsze, dlatego że one na siebie nie zarobią i nie ma sensu zakupować ich w drogiej wersji, która jest totalnie nieadekwatna do konkretnych zastosowań. Wybór sprzętu gastronomicznego jest nie lada wyzwaniem i przekonał się o tym każdy, kto zakładał kiedyś restaurację, pizzerię lub dosłownie bar szybkiej obsługi. Branża gastronomiczna była, jest i będzie jedną z najbardziej wymagających branż. Chodzi tutaj nie tylko o standardy obsługi, niemniej jednak też w ogromnej mierze o ceny wszystkich rozwiązań. Wszelkie oszczędności muszą być umotywowane.
Polecam: https://ngastro.pl/1258-okapy-gastronomiczne
Leave a comment
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.