Własna restauracja lub bar to marzenie wielu miłośników kulinariów. Oglądając jednakże choćby programy telewizyjne można zauważyć, że prowadzenie takiego lokalu to nie łatwy orzech do zgryzienia. Rynek gastronomiczny jest bardzo konkurencyjny i nasycony, dlatego w przetrwaniu pomocny okaże się projekt wnętrza restauracji. Pojawia się pytanie dlaczego? Otóż odpowiedź jest prosta. Wnętrze restauracji musi być nietuzinkowe, bowiem to nie potrawy a obecnie wystrój stanowi w każdym momencie pierwsze wrażenie, które przyciągnie albo zniechęci nabywców. Takimi projektami zajmują się zwykle doświadczeni architekci, którzy wiedzą jak przeprowadzić projektowanie wnętrz restauracji, aby ta finalnie trafiła zarówno w gusta inwestorów jak i kontrahentów, którzy będą odwiedzać lokal. Warto również dodać wiele słów o zapleczu. Projekt technologiczny również będzie bardzo użyteczny, ponieważ pozwoli na szybki i bezproblemowy odbiór Sanepidu, który przed restauratorami stawia – zresztą słusznie – bardzo rygorystyczne wymogi. Sam projekt restauracji przenigdy nie musi być traktowany tak, że nic nie wolno w nim edytować. Dla restauratora ma być to między innymi jakiś punkt zaczepienia, który zostanie dostosowany do jego swojej wizji, ale trzeba się nim kierować, bowiem w pierwszych miesiącach działalności niełatwo poznać działanie takich lokali i ma możliwość pojawić się problem z oceną gustów klientów przez co projektowanie restauracji na własną rękę znacznie w większości ma możliwość niestety zaszkodzić niż pomóc.
Więcej informacji: projekt restauracji.
Naprawdę świetny artykuł, bardzo mi się przydał, ponieważ akurat szukałem odpowiedzi na takie pytania. Będę odwiedzał stronę częściej.